Draagkracht versus draaglast

acc0f28b47557f9d28e64e8960a873e6

 

Hoe weet je wanneer je draagkracht op is? Als de draaglast groter wordt dan de draagkracht? Maar sommige mensen kunnen nu eenmaal meer en langer een last dragen dan anderen. Als je lichaam bepaalde signalen uitzendt? Dan moet je die signalen wel nog opvangen en op de juiste manier interpreteren.

Draagkracht en draaglast dienen in balans te zijn. Zolang de eisen die aan je worden opgelegd of die je jezelf oplegt in evenwicht zijn met hetgeen je aankunt, is er geen probleem. Wanneer de balans echter naar één kant overhelt, is er van balans geen sprake meer en kan er wel een probleem ontstaan.

En toch… ik vraag me af hoe je weet wanneer het echt op is, dat het gedaan is met die draagkracht of dat de draaglast de draagkracht gewoon overwoekerd. Voel je dat? Geeft je lichaam een heel duidelijk signaal? Of blijf je gewoon doorgaan tot je lichaam het bij wijze van spreken begeeft. Volgens mij is een lichaam uitermate sterk en kan dit heel veel last aan. Maar wanneer moet je je lichaam respect betuigen door het te ontlasten of te stoppen of stil te staan? Bij welk exacte signaal?

Een sterke fundering zorgt ongetwijfeld voor een grotere draagkracht. Zo komen we terug bij de basis. Gezonde voeding bijvoorbeeld. Dit is zo belangrijk. Je lichaam voeden met goede grondstoffen maakt het sterker. Voldoende beweging en slaap dragen hier uiteraard ook aan bij. Een fysiek gezond lichaam is een sterk lichaam. Daarnaast is er ook nog de emotionele of geestelijke kant van het verhaal. Die kant heb je niet steeds zelf in de hand. Onverwachte tegenslagen kunnen stevig inbeuken op je draagkracht.

We kunnen onze constructie in de meeste gevallen wel herstellen als deze beschadigd is geraakt. Dit vraagt echter tijd, moeite, moed en hulp van anderen. Maar ook met een herstelde fundering kunnen we verder en kunnen we zijn wie we willen zijn. We bouwen dan verder op deze vernieuwde basis. Draagkracht betekent immers ook verdriet en pijn toelaten en ons daar aan overgeven. Want deze zijn er nu eenmaal en deze moeten we ook doorvoelen. Zolang we ze blijven wegduwen, zullen ze terugkeren. Ook met gelijmde scheuren in onze basis kunnen we verder en kunnen we zelf ook onze draagkracht weer herstellen om ons te beschermen tegen de komende draaglast…

 

 

 

 

Advertenties

4 gedachtes over “Draagkracht versus draaglast

  1. Trage Gazelle zegt:

    Bij mij gaf mijn lichaam allemaal signalen in aanloop naar de burn out crash. Ik negeerde ze allemaal omdat mijn lichaam het nog altijd aankon. Toen was de fundering serieus aangetast en ik ben al 8 maanden bezig om de brokken te lijmen, polijsten en juister in elkaar te doen passen … Spannend, dat wel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s